skip to Main Content

Elektrotherapie bij Praktijk VOEL

De elektro-acupunctuur volgens Voll (EAV) is een vrij jonge methode van acupunctuur. Dat wil zeggen, vergeleken met de naaldacupunctuur die al duizenden jaren in China wordt gepraktiseerd. De basis is vergelijkbaar: beide methoden stimuleren energiebanen (meridianen) die van kruin tot tenen over ons hele lichaam lopen. Een groot verschil: bij EAV is de activiteit van de meridianen heel concreet meetbaar.

Meridianen: fysieke en emotionele functie

Elke meridiaan heeft een eigen functie, gekoppeld aan specifieke (delen van) organen én aan bijbehorende emoties. Meridianen zijn onzichtbaar, maar zijn op sommige punten wel ‘bereikbaar’, omdat de huid daar minder weerstand heeft. En dát zijn precies de punten waar EAV je energietoevoer kan meten en beïnvloeden. Als je er te veel van hebt of juist te weinig, of wanneer de meridiaan is geblokkeerd. EAV gebruikt hiervoor elektroden in plaats van naaldjes, en is daardoor geheel pijnloos.

EAV als diagnose- en therapiemethode

Even een stukje geschiedenis over de ontwikkeling van naald naar elektrode. De klassieke acupunctuur kwam al in de 18e eeuw naar Europa. Zo’n 70 jaar geleden ontwikkelden verschillende wetenschappers en artsen apparatuur om acupunctuurpunten te lokaliseren. Met als doel: het stellen van meetbare diagnoses. Zo stelde de Franse arts dr. De La Fuye vast dat de huid op acupunctuurpunten 10% minder weerstand heeft. De Duitse arts dr. Schmidt ontdekte dat wanneer bij meting van een acupunctuurpunt de uitslag sterk terugvalt, er sprake is van een storing in deze energiebaan en daarmee in het bijbehorend orgaan. Uiteindelijk was het dr. Reinhardt Voll die met elektro-acupunctuur een complete en systematische diagnose- en therapiemethode ontwikkelde. Vandaar dat deze methode zijn naam heeft gekregen. Voll ontdekte bovendien een groot aantal nieuwe acupunctuurpunten en zelfs nieuwe meridianen, die hij vaten noemde. 

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Ik onderzoek je met behulp van het EAV-apparaat. In één hand houd je een elektrode (min-pool) vast. Met een zogenaamde meetstift (plus-pool) meet ik acupunctuurpunten op je lijf, vooral op je andere hand en voeten. Deze meetstift geeft een kleine, pijnloze stroomdosis af op het acupunctuurpunt. Het orgaan dat hiermee correspondeert, reageert op deze prikkel. Op deze manier krijg ik een indruk van de energetische conditie van een orgaan(deel). Alle meetwaardes worden in een computerprogramma verzameld en geven een totaalbeeld van je energetische gesteldheid. 

EAV: stimulerend en ontgiftend

Naast het stellen van een diagnose wordt elektro-acupunctuur volgens Voll ook als therapiemethode toegepast. Op de acupunctuurpunten kan stroom worden toegevoerd of afgevoerd, afhankelijk van de behoefte van je lichaam. Dit werkt stimulerend en ontgiftend bij onder meer ontstekingen, kneuzingen en spierkrampen. Daarnaast is het in te zetten als behandeling bij pijn en stressklachten. 

Testen van voeding, allergie en medicamenten

Via EAV kan ik ook testen of je intolerant of allergisch bent voor bepaalde voedingsproducten en welke alternatieven je wél kunt verdragen. Medicamenten op voorschrift van een arts kunnen ook uitgetest worden op werkzaamheid en op allergie. Daarnaast kan ik uitzoeken wat voor jou de juiste hoeveelheid medicamenten is.

Diagnose via EAV en behandelplan

Voorafgaand aan het eerste consult ontvang je een digitaal intakeformulier. Dit vul je thuis in en stuurt het aan mij terug. Zo heb ik al inzicht in jouw situatie voor we elkaar ontmoeten. Aan het begin van het eerste consult tekenen we een behandelovereenkomst. Daarna nemen we het intakeformulier samen goed door. Vervolgens doen we een zogeheten ‘nulmeting’ met de EAV-apparatuur, eventueel meteen gevolgd door een korte behandeling. 

Met alle gegevens bij elkaar stel ik een behandelplan op. Dit spreken we samen door bij het tweede consult. Het behandelplan is een dynamisch document dat we aanpassen aan je voortgang.

Goed om te weten

Het eerste consult duurt 1½ uur en vervolgconsulten 1 uur. Afhankelijk van je klachten spreken we meestal om de vier/vijf weken af. De kosten van het consult en eventuele middelen moeten meteen in de praktijk worden betaald. Dit kan met pinbetaling of contant. Praktische informatie over tarieven, vergoeding en voorwaarden vind je op de tarieven-pagina.

Wil je meer weten over elektro-acupunctuur volgens Voll? Wil je graag een afspraak maken bij mijn praktijk in Alkmaar? Bel dan met 06 2464 1312. Je mag ook het contactformulier invullen of mailen naar lars@praktijkvoel.nl.

Back To Top